UDSKOLING

Er der Tid?

Alting har en tid…

for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. 

En tid til at fødes, en tid til at dø.

Tag med på en opdagelsesrejse i Tiden. Filosoffer har gennem historien undret sig over, hvad tiden egentlig er for noget. Kirkefaderen Augustin siger til spørgsmålet om hvad tiden er: Spørg du mig, så ved jeg det ikke - spørger du mig ikke, så ved jeg det.

I religionerne leger man med tidsbegrebet i ritualerne, hvor den almindelige tid opløses i den hellige tid. Den almindelige, historiske tid også har en religiøs version med fx en frelseshistorie med skabelse og dommedag i enden, eller en cyklisk tid med evig liv, død og genopstandelse.

Dette projekt lægger op til at filosofere over, hvad tiden er og hvad den gør ved os. I kommer på en opdagelsesrejse i Tiden i en lokal kirke. Eleverne bliver rykket ud af det dagligdags tid og rum vha. et rammesat Lydbillede får vakt deres nysgerrighed på hvad tid er for noget. Et Lydbillede er et lydværk, hvor fortælling, musik og lyde vækker stemninger og tanker. I klassen kan I efterfølgende arbejde videre med tidens livsfilosofiske betydning og undersøger den rolle, som tiden spiller i religionerne og i hverdagslivet. I kan også bringe det idéhistoriske ved tiden med over i historiefaget og se på hvordan tid som begreb og som teknologi har spillet ind i menneskers liv. Dansk kan inddrages gennem digte om tid og gendigtning af lydbilledets tema: Alting har en tid.

Projektet opbygning er i moduler, som kan vælges fra eller til, afhængigt af jeres behov. Det kan således gøres helt enkeltfagligt i kristendomskundskab eller man kan vælge at inddrage historie og dansk, samt evt. billedkunstaspekter, efter ønske. Det er også muligt at lade eleverne arbejde mere projektorienteret, hvor de i grupper fordyber sig i forskellige aspekter af fænomenet tid, som de kan præsentere for hinanden.

 

 

Fakta om projektet

MÅLGRUPPE: 7.-9. klasse

FAG: Kristendomskundskab, historie og dansk

LEKTIONER: 4-8 + Kirkebesøg (60 min)

PERIODE: Fra februar 2024 måned og resten af skoleåret

Tilmeldingsfrist: 1.9 2023

Tilmeldte lærere modtager:

  • Lærervejledning
  • Elevhæfter
  • Tidslinje til brug i klassen
  • Tids-plade til brug i klasseøvelse med hellig og almindelig tid
  • Hjemmeside
  • Lydbilledebesøg m. rammesætning i lokal kirke.
  TILMELDING HER   fra 1.5 2023