UDSKOLING

 

SKAM 

-Er mennesket en ø?

 

I fire sæsoner af tv-serien SKAM følger man en gruppe af norske unge på Hartvig Nissens Gymnasium i Oslo: Eva, Noora, Isak og Sana. Eleverne skal arbejde med udvalgte afsnit fra sæson 3 og 4, hvor vi følger henholdsvis Isak, der er homoseksuel, og Sana som er splittet mellem sin muslimske og norske identitet. Titlen til trods nævnes skam ikke med et eneste ord i serien. I stedet vises den.

Og det giver utrolig god mening, for skammen er i særlig grad knyttet til synet, øjnene og blikket. Når man ser sig selv udefra, føler man et ubehag ved at være den man er. Skammen er forbundet med selve ens væsen, det der er umuligt at ændre, selvom om man måske ville ønske man kunne.

Hvis man skulle vise kropsligt hvordan skam ser ud, ville de fleste slå blikket ned og bøje hovedet. Og selv om skammen ikke altid er så eksplicit i sit udtryk, illustrerer det hvor nært forbundet skam er med at man isolerer sig og ikke kommunikerer med omverdenen. Det er ganske enkelt ensomt at skamme sig. Eller som Christian Hjortkjær siger i en af de små film knyttet til projektet: ”Skammens stemme er tavshed”.

Men i serien vises det også, hvordan skammens ensomhed brydes gennem tillid til relationen og ved at tale med andre mennesker. At turde udlevere sig selv, som man er og at lægge det man bryder sig allermindst om ved sig selv i en andens hænder i håbet om, at de vil holde ved. Det er altså i fællesskab at skammen brydes.

OBS! Tilhørende debatarrangement ”Er mennesket en ø?”: 29. og 30. okt. 2020 -Tilmelding under LÆRERKURSER eller ARRANGEMENTER

·        Målgruppe: 7.-10.klasse

·        Antal lektioner: 8-10

·        Fag: kristendomskundskab, dansk, sundheds- og seksualundervisning

·        Periode: september - december 2020

·        Tilmeldingsfrist: 1. september 2021

 

Projektet indeholder:

1.      Hjemmeside med alt materiale + links til serien

2.      Debatarrangement for lærere og elever med PhD og højskolelærer Christian Hjortkjær

Christian Hjortkjær om TV-serien SKAM: