MELLEMTRIN

SVÆRDETS KRAFT


Fakta om projektet

MÅLGRUPPE: 4.-6. klasse

FAG: Kristendomskundskab, historie og dansk

LEKTIONER: 6-10 + tid til værklæsning

PERIODE: Hele skoleåret 2021-22

   TILMELDING HER    Tilmeldingsfrist: 2. september 2021

PROJEKTET INDEHOLDER:

  • Klassesæt af bogen
  • Lærervejledning
  • Elevhæfter
  • Adgang til en hjemmeside  med en masse ressourcer
  • Kirkebesøg

 

Om bod, kamp og kærlighed i korsriddertiden

I haven ved Pater Noster kirken lige uden for Jerusalems gamle bymur, ligger brødrene Svend Biskop af Viborg og Eskil Hærfører begravet. Brødrene drog på pilgrimsfærd til Det Hellige Land og døde der i år 1153. Men hvad fik dem til at forlade Danmark og drage til Jerusalem i en tid præget af korstog og konflikter?

Værklæsning af Jan Kjærs grafiske roman Sværdets kraft

De to danske brødres forunderlige historie er udgangspunktet for en grafisk roman skrevet og tegnet af Jan Kjær. I historien følger læseren den unge adelsmand Magnus, der mod sin vilje må forlade sin elskede og drage på bodsrejse med Biskop Svend og Eskild Hærfører. Efter brødrenes død bliver Magnus indrulleret i Jerusalems korsridderorden og bliver dermed vidne til de begivenheder, der udspiller sig i byens møde med modstandernes hærfører, den navnkundige Saladin.

Historie og kristendom

Udover værklæsningen i dansk skal eleverne arbejde med korsriddertiden, historiske kilder, bibelske tekster, kristne grundbegreber og med den gennemgående treklang i kristendommen: liv-død-ny begyndelse.


Religionsstrid og historiebrug

tilbud om pop-op lærerkursus

Korstogstiden er stadig i vore dage et stridens æble i forholdet mellem Europa/Vesten og den islamiske verden. Konflikter i nutiden italesættes med en korstogs-retorik, og mange ser/bruger en korstogsprisme til at se på ”de andre”. Der er en udpræget tendens til både idealisering og kritisk selvransagelse af egen fortid. Det er muligt at nogle af jeres elever, selvom de er ret unge, vil have forskellige opfattelser af hvad korstoge er og vil opleve bogens fortælling om korstogene forskelligt.

Projektet Sværdets kraft har en grundig historisk indføring, og selve det faglige arbejde med bogen fokuserer ikke i særlig høj grad på kulturmødet, men mere på hovedpersonens rejse og udvikling. Men hvis I skulle have lyst til at få en historie- og religionsfagligt tematiseret oplæg til lærerne med diskussion på jeres skole om korstog som et tema i kulturmødet mellem kristen og muslimsk (og jødisk) kultur i fortid og nutid, så skriv til mig på kontakt@midtiverden.dk, så vi kan finde en dato til et pop-op lærerkursus.