INDSKOLING

DEN GODESTE ROBOT


Fakta om projektet

Fag: Kristendomskundskab og forsøgsfaget teknologiforståelse 

Målgruppe: 2.-3. kl.  

Omfang: 5 lektioner

Projektperiode: Februar til juni 2024 

Materialer 

  • Undervisningsvejledning 
  • Etisk makespace leveres til skolen
  • Hjemmeside 
 

Den godeste robot

Hvis du kan forestille dig noget, kan du også skabe det! 

Det er den enkle filosofi bag den internationale maker-kultur, som ligger bag de fleste robot-projekter i skolen. Drivkraften er lysten og interessen for at eksperimentere og skabe noget nyt samt ikke mindst at dele sin viden med andre. Det sker ofte i et makerspace, hvor fokus er på at skabe ved at røre, gøre, fejle og prøve igen gennem at arbejde med ‘skrammel’ og smådimser.  

I faget teknologiforståelse taler man om, at eleverne skal blive skabere frem for blot brugere af teknologi. Hvis eleverne skal lære at håndtere teknologi på en hensigtsmæssig måde, er der imidlertid brug for at tænke over de etiske udfordringer i forbindelse med at lave robotter og anden teknologi. Det er i høj grad nødvendigt at gå filosofisk og etisk til værks. 

I et “etisk makerspace” undersøger eleverne, hvilke valg der skal træffes for at skabe “den godeste robot”. Med afsæt i korte introduktionsvideoer og forskellige små genstande undersøger, afprøver og drøfter eleverne forskellige etiske positioner i forhold til robotter. For hvad kræver “den gode skabelse”? Er det en etisk kodning eller valg i forbindelse med kodningen? Intet er godt eller skidt af sig selv. Det er den måde, vi bruger det på, der er afgørende. 

Projektet kan køres som et selvstændigt projekt eller i tilknytning til allerede eksisterende robot-projekter, hvor det giver eleverne mulighed for i praksis at arbejde med etiske problemstillinger i forbindelse med bygningen af robotter.  


  TILMELDING HER   fra 1.5 2023

Religionernes dag om teknologi og etik - lokal workshop med highlights 

I år foregår religionernes dag i 7.9 i Stakladen i Aarhus. Temaet er Teknologi og etik. Folkekirkens skoletjeneste i Ballerup-Furesø og på Vestegnen har sammen udviklet projektet Den godeste robot og er med til at afvikle en workshop i forbindelse med religionernes dag.

Da der er langt til Aarhus for vores lærere, planlægger vi et opfølgende lærerkursus/workshop, med highligts fra religionernes dag og workshop til projektet Den godeste robot.

Nærmere følger omkring dato og sted - men det bliver til vinter. De lærere, der tilmelder sig projektet Den godeste robot vil automatisk få tilbudt det lokale tilbud, men andre interesserede lærere kan også deltage.