
TILMELDING HER fra 1.5 2025
Fakta om projektet
Tilmeldte lærere modtager:
- Lærervejledning
- “LeksikÅND over ord med HÅND” til makkerpar
- Adgang til projektets hjemmeside
- Materialekit til håndværk og design (enten træ, metal eller tekstil)
Fag: Kristendomskundskab, dansk og håndværk og design
Klassetrin: 5.-6. klasse
Lektioner: 8 i kristendomskundskab og dansk til sammen + 6-12 i håndværk og design
Projektperiode: Fra september 2025 og resten af skoleåret

Hånd og ånd
Er det tilfældigt, at ordet hånd indeholder ordet ånd? Hvad mente Grundtvig, når han sagde, at der er en forbindelse mellem hånden og ånden? Hvad sker der, hvis vi fjerner h fra ord med hånd? Og kan man lave ånd-arbejde i håndværk og design?
I projektet Hånd & Ånd skal eleverne i fagene kristendomskundskab, dansk og håndværk og design fordybe sig i hånd både med og uden H.
I de her år genopdager mange vigtigheden og glæden ved håndens arbejde. Men den glæde kommer selvfølgelig ikke af sig selv. For at blive optaget af et håndværk, skal man lære det at kende og mestre det. I håndværk og design fordyber eleverne sig i et håndværk, når de skal skabe hænder med deres hænder i forskellige materialer - træ, metal eller tekstil - med ønsket om, at de må få en begyndende glæde ved et håndværk.
Forbindelsen mellem hånd og ånd var afgørende for teologen N.F.S. Grundtvig, og i kristendomskundskab introduceres eleverne for hans tanker om krop, hånd og ånd i en lille film. De arbejder også med den bibelske skabelsesberetning og dens betydning for Grundtvig.
I dansk arbejder eleverne med opslagsværket “LeksikÅND over ord med HÅND” af forfatter Mette Hegnhøj og illustrator Klara Espersen, som er udviklet til projektet. Eleverne skal bl.a. have fokus på, hvad et leksikon er og på forfatterens håndværk. Hvilke virkemidler har forfatteren i sin værktøjskasse? Og hvilke værktøjer bruger eleverne?
Som afslutning udstiller eleverne deres værker og reflekterer over deres egne erfaringer med (H)ÅNDens arbejde.
Lærerkursus: Grundtvigs (h)åndarbejde
Dato: 23. september kl. 14.00-16.30
Sted: Vartov, Grundtvigsk Forum, Farvergade 27, 1463 København
Tilmeldingsfrist: 1. september
For Grundtvig var der en klar sammenhæng mellem håndens arbejde og åndens udvikling. For at begribe verden skulle man først gribe den, sagde han. Denne sammenhæng tydeliggøres på dette kursus, hvor der bliver mulighed for både at blive klogere på Grundtvig og lave håndarbejde.
Kris fra Følsomt Broderi vil guide i kunsten friHÅNDsbroderi. Kris udtrykker tanker og poesi via broderi, og mens vi arbejder, vil han læse højt af LeksikÅnd over ord med hånd, der er udviklet til undervisningsprojektet Hånd & Ånd.
Leder af Grundtvigakademiet Ingrid Ank fortæller dernæst om Grundtvig og hans tanker om sammenhængen mellem at gribe og begribe. Undervejs kan de, der har lyst, arbejde videre på deres broderi.
TILMELDING HER fra 1.5 2025
